V Údolí smrti bude rekonštrukcia bojov z druhej svetovej vojny

03.10.2008 Svidník

Kapišová/Prešov 3. októbra (TASR) – V areáli prírodného múzea v Údolí smrti medzi obcami Kapišová a Kružlová vo Svidníckom okrese sa v sobotu 4. októbra o 14. hodine uskutoční rekonštrukcia bojov z obdobia ...
Približne na ploche 2000 štvorcových metrov sa v dobových uniformách Červenej armády, 1. Československého armádneho zboru a nemeckej armády predstaví viac ako 200 členov klubov historických bojovníkov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Českej republiky.
\"Samotná ukážka oslobodzovacích bojov bude trvať viac ako hodinu. Počas rekonštrukcie uvidia návštevníci v akcii aj dva tanky T – 34, ktoré boli súčasťou výzbroje sovietskej armády v období druhej svetovej vojny. Chceme ľuďom priblížiť tieto historické udalosti atraktívnou formou, aby si mohli ľahšie predstaviť, ako takéto boje v skutočnosti prebiehali, \" povedal dnes pre TASR predseda Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci z Košíc Vladimír Kost. Okrem spomínanej rekonštrukcie pre návštevníkov pripravili v spolupráci s ministerstvom obrany aj výstavu modernej vojenskej techniky, ktorou disponujú profesionálne zložky Ozbrojených síl SR.
Ukážku historických bojov o Duklu si pred dvoma rokmi prišlo pozrieť takmer 7000 divákov zo Slovenska, ale aj z Poľskej republiky. \"Som presvedčený, že táto akcia nie je dôležitá len z historického pohľadu, ale stáva sa aj významnou súčasťou podpory cestovného ruchu v regióne, \" dodal Kost.
Tretí ročník rekonštrukcie bojov z obdobia Karpatsko-duklianskej operácie pripravil Klub vojenskej histórie z Košíc v spolupráci s obcami Kapišová, Kružlová, mestom Giraltovce, Ministerstvom obrany SR a Vojenským historickým múzeom vo Svidníku.
 

Vyberte región